In oktober alweer werd Ruub 2 jaar. Natuurlijk moest hij op het kinderdagverblijf ook trakteren. Op ons kinderdagverblijf worden gezonde traktaties direct opgegeten en ongezonde dingen mee naar huis gegeven. Prima vind ik zelf. Ik zou het ook niet fijn vinden als mijn kind op het kinderdagverblijf allerlei snoepjes krijgt. Zo houd ik hier controle over. Gezonde traktaties verzinnen vind ik echter wel heel erg lastig, want wat maakt het dan bijzonder? Dit keer had ik bedacht om dikkie dik traktaties te maken.

Dikkie dik traktatie

Ik vond het leuk om naast iets eetbaars ook een mini boekje uit te delen. Zeker omdat er op Ruubs dagen maar 8 kindjes waren was dat prima te doen. Ik had bij bol uitdeelboekjes gekocht en deze bij de traktatie gedaan.

Wat heb je nodig?

benodigdheden dikkie dik traktatie
 • Mandarijnen zo veel als er kinderen zijn en je dus traktaties nodig hebt.
 • Oranje tumtummetjes. Je hebt er 2 per mandarijn nodig en hebt dus het grootste deel van een zak over.
 • Als alternatief voor de tumtummetjes zou je natuurlijk een driehoekige stukjes wortel kunnen gebruiken.
 • Gehalveerde cocktailprikkers. Ik bedacht later dat ik dit nog veel beter met een beetje glazuur van poedersuiker en water had kunnen vast plakken.
 • Kaartjes met een tekstje er op. Wij hadden het heel simpel gehouden. Tot ziens bij groep *** -X- Ruub. Geen zin in gekke versjes verzinnen die erbij pasten.
 • Zwarte stift die je niet meteen van een mandarijn veegt.

Wat moet je doen?

 • Teken op iedere mandarijn een gezichtje met snorharen. Eigenlijk maakt dat je dikkie dik traktatie.
gezichtje dikkie dik
 • Prik de tumtummetjes aan de cocktailprikkers en prik ze in de mandarijn of plak ze vast met glazuur. Zo krijgt je dikkie dik traktatie oren. Dit kan je dus ook met stukjes wortel doen.
 • Maak ook het briefje of kaartje aan een van de prikkers vast.
tumtum
 • Zet alle mandarijnen op een schaal met de boekjes erbij.
traktatie dikkie dik

Simpel en leuk

Ondanks de prikkers was deze traktatie een groot succes. Hij was erg herkenbaar voor peuters en het grootste gedeelte werd opgegeten wat natuurlijk leuk is. Deze dikkie dik traktatie was dus een groot succes!

Tijdens het maken had ik overigens 3 mandarijnen extra nodig, want mijn kleine bijna jarige vindt mandarijnen erg lekker. Hij bleef dus maar dooreten.

Wat zijn jouw successen met traktaties?

Andere leuke traktatie ideeën: druivenraket en veel inspiratie.

Supersimpele en snelle dikkie dik #traktatie

3 reacties

 1. […] deze Dikkie Dik traktatie van Maaike schrijft op. Hij is niet helemaal 100% fruitproof, maar een klein beetje snoep mag toch […]

 2. […] Op zoek naar meer inspiratie? Maaike heeft een ontzettend leuke Dikkie Dik traktatie. […]

 3. […] ook: dikkie dik traktatie (ook een less waste […]

Laat een reactie achter