In de afgelopen weken hadden mijn kinderen waterpokken. Erg vervelend voor hen, want het jeukt natuurlijk verschrikkelijk. Verder is het niet zo ernstig, maar ze kunnen er wel veel last van hebben. Maar wat zijn dan de beste tips bij waterpokken?

Wat zijn waterpokken eigenlijk?

Waterpokken is een virus dat blaasjes op de huid veroorzaakt. Het is flink besmettelijk zowel door vocht uit de mond, neus en keel als het vocht uit de blaasjes. Waterpokken zijn al besmettelijk een dag of 2 voordat de eerste blaasjes ontstaan tot dat alle blaasjes ingedroogd zijn. Je krijgt zelf dan pas waterpokken 2 tot 3 weken na de besmetting. Meestal krijgen kinderen het al, meer dan 95% voor hun zesde jaar.

Het begint met een onschuldige verkoudheid en na een beetje verhoging verschijnen na 1 tot 2 dagen de eerste blaasjes. Deze bevatten vocht en beginnen meestal met een klein beetje en verspreiden zich snel over het lichaam. De meeste blaasjes zitten vooral op de romp.

Cas had heel klassiek, het grootste deel van zijn blaasjes zaten op zijn romp en hij was er een dag niet lekker door. Verder sliep hij erg slecht door de jeuk. Ruub begon een paar dagen later met een paar blaasjes in zijn hals. Ik zei nog dat het bij hem erg mee leek te vallen, maar een dag later kwam ik hierop terug. Heel zijn hals en hoofd zaten onder de blaasjes. Ook wel op zijn romp, maar echt veel minder. Hij heeft nog wat hogere koorts gehad en is ook behoorlijk ziek geweest, maar ik denk nog steeds van de jeuk vooral.

Lees ook: Wat denk ik als mijn kind ziek is?

De beste tips bij waterpokken

Omdat er zo veel tips zijn met waterpokken heb ik een aantal andere bloggers gevraagd naar hun beste tips. Veel dingen werden dubbel genoemd, maar dit is wat ik heb verzameld.

 1. Onder andere Minke gaf aan dat een bad met havermout goed werkt. Gooi de havermout niet los in het bad, maar doe het in een washandje wat je dichtmaakt met een elastiekje. Op mama kletst staat trouwens een leukere versie van dit, de zelfgemaakte pokkentrol.
  Ik had de indruk dat dit inderdaad verzachtend werkt. Tip van mij, vergeet niet het washandje leeg te gooien en uit te spoelen na het bad, want anders heb je vastgekoekte havermout aan je washand zitten en kan je die weggooien. Tja, soms vergeet ik wel eens wat.
 2. Een van de tips van Judith was kidsclin smeren. Ook deze tip hebben we geprobeerd. Het was zo verlichtend dat beide kinderen er regelmatig om vroegen. Beetje jammer dat het maar 3 keer per dag mocht.
 3. Malou schreef heel kort geleden nog over waterpokken. Zij gebruikte vaseline om de huid wat vettig te houden tegen de jeuk. Ik heb dit vooral op Ruub’s oren wat gebruikt, daar zat zo veel.
 4. Aukje had net als wij dubbele waterpokken. Een van haar tips was smeren met zinkzalf of sudocreme. Dat droogt uit en verlicht daardoor. Dit hielp inderdaad een beetje. Wel een stuk minder als kidsclin, maar toch wel fijn.
 5. Een van de tips van Angela was het geven van een paracetamol zetpil. Vooral bij Ruub hebben we dat wel gedaan, juist omdat hij koorts had voelde hij zich daardoor wat beter voelde.
 6. Laat je je kind wel of niet naar school of de opvang gaan? Cas is anderhalve dag thuis geweest waarvan de laatste middag hij echt verveeld werd. Ruub is wel gewoon naar het kinderdagverblijf gegaan, maar het hoogtepunt zat bij hem ook op dagen dat hij sowieso thuis was. Ik denk dat het heel erg van het moment af hangt. Marijke hield haar kind ook thuis van school overigens.
 7. Evelyne had de zinnige tip om geen ibuprofen (neurofen) te geven. Dit schijnt niet goed te zijn bij waterpokken en tot complicaties te kunnen veroorzaken. Ik zag het overigens ook in de bijsluiter van neurofen staan.
 8. Als je nog borstvoeding geeft zou je ook wat moedermelk er op kunnen smeren. Ook dit schijnt te verzachten volgens Natascha.
 9. Sandra heeft verschillende dingen geprobeerd en schrijft welke zij het beste vind. Ze heeft kidsclin, iets van vsm en dr. Leenarts getest. Die laatste was Marieke ook erg fan van.

Een hele lijst met tips dus. Ik heb ze niet allemaal geprobeerd, maar geen neurofen geven vond ik heel fijn om te weten. Het is deels uitzitten, maar als je de jeuk kan verlichten is dit natuurlijk wel ontzettend fijn!

9 reacties

 1. steetje op juni 18, 2018 om 4:38 pm

  Hier zijn ze er alle 3 al van af! Ik kreeg van de kinderarts druppeltjes voorgeschreven tegen de jeuk, en een zalf die ik moest aanstippen met een oorstokje op de pokken op te drogen. Niet leuk als je kind ze heeft!

 2. Cindy op juni 18, 2018 om 8:18 pm

  Ik hou mijn hart al vast want vanaf September heb ik kan dat mijn zoontje er mee thuis komt omdat hij naar school gaat. help!

  • Maaike op juni 18, 2018 om 8:19 pm

   Ze moeten het ook eens krijgen.

 3. Jamey Herben op juni 18, 2018 om 9:29 pm

  oef.. ik hoop dat mijn meisje ze nog heeeeel lang niet hoeft te krijgen..

 4. Rachel op juni 18, 2018 om 11:26 pm

  Wij hebben veel geluk en de jongens hebben er minimaal last van gehad. Het deed een beeje pijn op dag 4, maar verder geen jeuk of koorts. Het enige was dat ze vervelend en huilerig waren. Huilerig werd krijserig en ik heb lichte gehoorschade opgelopen. Oordopjes hadden goed van pas kunnen komen deze afgelopen weken….

  • Maaike op juni 19, 2018 om 6:19 am

   Wat een verschil met hier zeg! Bizar haast!

 5. Nathalie / Volgmama.nl op juni 21, 2018 om 10:17 am

  Hier nog nooit mee te maken gehad. In Duitsland krijgen kinderen hier een inenting voor.

 6. Mary-Lou op juni 21, 2018 om 8:01 pm

  Ik had hier laatst ook een dubbele besmetting. Heltiq waterpokkenspul in combinatie met zemelenbadjes heeft goed geholpen.

 7. Decemberbloghop 2018 - HalloLiefKleintje op december 7, 2018 om 7:09 am

  […] met een heleboel leuke hobby’s. Op haar blog deelt ze tips (de beste tips voor als je kindje waterpokken heeft) en deelt ze leuke uitjes, zoals hun uitje naar het PIT veiligheidsmuseum. Verder schrijft ze […]

Laat een reactie achter