Begin april werd Cas eindelijk 5 jaar. Weken, nee maanden had hij daar naar uitgekeken en nu was het zo ver. En als je 5 wordt mag je natuurlijk ook voor het eerst een kinderfeestje geven. Hij mocht kiezen welk thema het werd. Voor mij heel voorspelbaar, want daarmee werd het een brandweer kinderfeestje.

materialen brandweer kinderfeestje

Een ander leuk kinderfeestje is de escape room in eigen huis!

Voorbereiding

Natuurlijk ben ik zelf gaan nadenken over hoe ik een brandweer kinderfeestje vorm kan geven. Mijn voornaamste probleem was eigenlijk dat als ik dit feestje echt een brandweer after wilde geven ik ieder kind een brandweerpak wilde aan doen. Maar ik wist dat niet alle kindjes die kwamen een brandweerpak hadden. Na wat zoeken op Pinterest en Google kwam ik terecht bij een bedrijf bij mij in de buurt dat kisten met materialen en een draaiboek verhuurd. Eigenlijk was dat precies wat ik zocht. Alle materialen bij elkaar, genoeg brandweerpakken en een heel stuk gemak.

Wat ontzettend fijn was, was dat we het draaiboek al weken eerder hadden dus dat we zelf van te voren komen kijken wat voor ideeën er waren, aanpassingen verzinnen en bedenken hoe wij ons feestje gingen inrichten.

De avond van te voren kon ik de kust ophalen en die bleek echt keurig verzorgd en compleet te zijn. Geen enkele last minute stress dus. Zo wordt een feestje voorbereiden een stuk makkelijker.

brandweerpakken brandweer kinderfeestje

Brandweer kinderfeestje in uitvoering

Cas mocht 5 kindjes uitnodigen die allemaal om 11 uur bij ons zouden zijn. Natuurlijk mochten ze allemaal een brandweerpak aan. Een enkeling moest nog even wennen waarbij mama iets langer bleef hangen daardoor, maar ook die trok snel bij.

Cadeautjes uitpakken

Met wat drinken erbij was het tijd voor cadeautjes uitpakken. Maar natuurlijk moesten de brandweermannen en vrouwen die verstoppen voor de jarige brandweerman. Dat was voor Cas een groot succes. Ook de kinderen die mochten verstoppen en de cadeautjes gaven vonden het volgens mij erg leuk. Dat we een uur later nog een cadeautje vonden, ach, details.

Red Snuitje!

Nadat de kinderen de rugzak uit de kust hadden bekeken en hadden gezien wat er allemaal in zat ging de brandweer telefoon. Het eerste noodgeval! De kat van de buren, Snuitje, zat vast in de boom. Kon de brandweerbrigade haar komen redden? Natuurlijk wilden ze dat. Snuitje werd met behulp van de telescoophaak gered, en nog een keer en van het speelhuisje. Natuurlijk werden er ook andere poezenknuffels gered.

Enige verwarring ontstond wel toen onze eigen kat vrolijk langs de knuffels over de schutting wandelde. Toch flauw dat die niet gered wilde worden. 😉

Redt Snuitje - brandweer kinderfeestje

Blus de brand

Een echte brandweerbrigade moet natuurlijk leren brandjes te blussen. Natuurlijk weer via de noodtelefoon kregen dat brandweerlieden de melding dat er brand in de tuin was. Met een waterpistool rugzak mochten de kinderen proberen sterretjes uit te schieten. Zet de sterretjes wel in een stevige pot met zand. Wat we kok hadden gedaan was veiligheidslint waar ze achter vandaan mochten schieten waardoor ze automatisch niet te dichtbij kwamen. Dit was natuurlijk een erg spannend spelletje en ontzettend leuk.

Sterretjes blussen met waterpistool - brandweer kinderfeestje

De brandende kamer met muisjes

Het derde grote spel wat we hadden gedaan was de muisjes redden uit een donkere kamer waar brand was. Met als bij de eerdere spellen kwam de melding via de noodtelefoon. We hadden de woonkamer donker gemaakt door de gordijnen dicht te doen. Dit kan natuurlijk ook in een slaapkamer als je geen donkere gordijnen in de woonkamer hebt. In de woonkamer waren 10 kleine muisjes (knuffels) verstopt en overal lagen vlammen. Eén voor één mochten de brandweerlieden naar bieden om een muisje te zoeken en te redden. Natuurlijk mochten ze de vlammen niet aangeraakt worden. Gebeurde dit wel moesten ze natuurlijk door een andere brandweerman of – vrouw verbonden worden. Ook de muisjes kregen een verbandje als dat nodig was.

In de kamer was M overigens wel aanwezig, omdat het voor sommige kinderen erg spannend was in een vreemde, donkere kamer. De muisjes zijn overigens weer meerdere malen verstopt, 10 was niet genoeg voor 6 kinderen.

De andere activiteiten

Naast deze grote spelletjes hebben de kinderen het speelhuisje in de tuin geblust, verstoppertje gespeeld (met natuurlijk brandalarm). We hadden een brandweerkleurplaat en natuurlijk een filmpje van brandweerman Sam. Ook is er met het speelgoed van Cas gespeeld in brandweer thema. We hebben een aantal brandweerwagens, helicopters en poppetjes dus ook dat was erg leuk.

Cas met megafoon - brandweer kinderfeestje

Eten en drinken

Alarm! Er is een raar probleem in de brandweerkazerne. Alle borden zijn weg. Kunnen de brandweerlieden van tafel eten?

Leg een wegwerp tafelkleed op tafel en gooi daar alle patatjes, knakworstjes en kipnuggets op. Een paar flessen saus die ook op tafel mag worden gespoten. Dit tot grote hilariteit en verbazing van de kinderen overigens. Erg leuk! Daarbij ook nog pakjes drinken en als je gaat afruimen ben je zo klaar, alles zo lekker de prullenbak in. Gemak is wel heel belangrijk bij de drukte van een kinderfeestje vind ik.

patat op tafel

Natuurlijk hoort er ook taart bij een feestje. Wij hadden voor ons brandweer kinderfeestje gekozen voor kleine cakejes van de Hema waar je zelf een afbeelding op kan laten zetten. Natuurlijk was dat een brandweerwagen. Dit maakte het hele thema echt wel af.

taart - brandweer kinderfeestje

Afsluiting brandweer kinderfeestje

Natuurlijk had de brandweerbrugade ontzettend hard getraind en verdienden ze een medaille en een brandweerdiploma. Daarmee was het brandweer kinderfeestje ook afgelopen. Ik vind echt cadeautjes niet per se nodig, maar dit was wel een mooi, iets kleins wat perfect past bij de rest van het thema.

Medaille en oorkonde - brandweer kinderfeestje

Praktische zaken

Wij hadden ons kinderfeestje van 11 tot half 3. Dat bleek een mooie tijd voor kleuters. Lang genoeg voor veel leuke spelletjes, maar niet zo lang dat het teveel werd.

De themakist hebben wij gehuurd bij ravotten in Utrecht Leidsche Rijn en kostte 40 euro exclusief borg. Daarmee heb je een meer dan compleet pakket voor een kinderfeestje. Als je zelf zoiets wilt organiseren kan je natuurlijk vragen of er brandweerpakken meegenomen kunnen worden.

Verder heb je voor deze spelletjes nodig:

 • Alarmknop voor een noodsituatie.
 • Telefoon of walkie talkies
 • Megafoon
 • Knuffel van een poes
 • Haak om de poes uit de boom te halen
 • Kruk of trapje voor het redden van de poes.
 • Sterretjes
 • Emmer zand
 • Aansteker
 • Waterpistool
 • Gelamineerde vlammen
 • 10 kleine muisjes knuffels.
 • Medailles
 • Diploma’s

Verder zijn er natuurlijk nog meer kleine dingen mogelijk als een brandweerwagen, kleurplaten en dergelijke. Daar kan je zelf in variëren.

brandweer kinderfeestje

2 reacties

 1. […] kan je op mijn website 2 leuke kinderfeestjes vinden, namelijk een escaperoom en een brandweerfeestje. Die zijn erg leuk en in het geval van de laatste hadden wij zelfs een kist gehuurd, maar dat zijn […]

 2. Kinderfeestjes voor jongens - Wereld van Mama op oktober 28, 2019 om 1:59 pm

  […] er zijn nog vele andere toffe kinderfeestjes die je voor jongens thuis kunt organiseren. Zo is een brandweer kinderfeestje voor kleuters natuurlijk ook erg […]

Laat een reactie achter